A csigolyafájdalom okai

2 719 Megtekintés

A csigolyafájdalom okai rendszerint minden esetben valamilyen gerincproblémára, deformációra, vagy más belgyógyászati betegségre vezethetők vissza, amelynek pontos kivizsgálása feltétlenül ajánlott. A diagnózis ugyanakkor rendszerint nagyon nehéz, hiszen a csigolyák fájdalmait nagyon kevesen nevezik meg önmagában, ezáltal mindig hátfájdalomra, gerincbántalomra panaszkodnak a betegek, és csak az alaposabb kivizsgálás során derülhet fény arra, hogy a problémát nem a teljes vázszerkezet, hanem csak egy-egy csigolya idézi elő.

A gerincfájdalomról általában

A gerincet érő fájdalom mind a jellegéből, mind az okaiból fakadóan alaposan különbözik az ízületi fájdalmaktól, aminek az oka főként az, hogy a problémát mindig a gerincvelőből kilépő ideggyökök nyomása idézi elő, amelyek villámcsapásszerű, mélyről feltörő fájdalmat generálnak. Az ilyen érzetek nagyon sokfélék lehetnek, ezáltal az összenyomódás helyén, vagy attól egészen távol is megjelenhetnek, sokszor emeléskor, erőlködéskor, de nem ritkán egyszerű köhögéstől is jelentkezhetnek.

Hogy megértsük a gerincfájdalom okait, érdemes előbb megismerkednünk legfontosabb vázszerkezetünk kialakításával, amelynek kétféle, egymással ellentétes görbülete biztosítja, hogy a gerincet érő tengelyirányú terheléseket a puha porckorongok el tudják nyelni. A mellettük meghúzódó ízületek mindemellett a gerinc forgását segítik, így a háti résznél a csavarás, az ágyék szakaszán a hajlítás és a feszítés a feladatuk. Ha a csigolyák megbetegszenek, vagy valamilyen probléma alakul ki ezeken a testrészeken, az rögtön megbontja ezt a rendkívül összetett és bonyolult statikai rendszert, ami a gyulladástól kezdve a gerincsérvig bezárólag akár még kompressziós töréseket is előidézhet.

A csigolyafájdalmak mögött meghúzódó betegségekről

A csigolyákat érintő fájdalmak és elváltozások hátterében számtalan tényező állhat, ezáltal a gerincferdülések, a porckopások vagy a veleszületett rendellenességek mellett olyan problémákat is számításba kell vennünk, mint a fertőzések, a törések, a lumbágó, a porckorong betegségek vagy a daganatok. A csigolyák önálló és elsődleges daganata viszonylag nagyon ritka jelenség, de áttétek kapcsán gyakran megjelenhet, főként emlő- és prosztatarák kapcsán, ugyanakkor a gerincben inkább a csontvelőből kiinduló daganatok a gyakoribbak. Ha a betegség már kialakult, a röntgenfelvételeken sötét foltok formájában mutatkozik meg, és minden esetben a csontok elgyengülésével jár együtt, ezáltal kóros csonttörések, gerincrepedések, csigolya-összeroppanások és hasonló problémák jelentkezhetnek.

A csigolyafájdalmak természetesen sokkhatásból, ergo balesetből is származhatnak. Magasból való leesés, valamint motoros és lovas balesetek során különösen gyakoriak a gerincsérülések, amelyek még gyógyulás után is erősen fájdalmasak maradnak. A csigolyák érzékenysége mindemellett csontritkulásra is visszavezethető, de az ékcsigolyák létrejötte, a kisebb-nagyobb gerincferdülés, a görbület, esetleg a púp kialakulása is fokozhatja a problémát. Noha ritka eset, de a fájdalom hátterében fertőzések is állhatnak. Ezek közül különösen a csontgümőkór érdemel kiemelt figyelmet, ami egy rendkívül kellemetlen, csontpusztulással járó folyamat.

A gerincoszlop, ezáltal a csigolyák egyik leggyakoribb és legfájdalmasabb betegsége alighanem a Scheuermann-kór, ami főként a serdülő fiúkat érinti. A probléma hátterében a csigolyatesteket lezáró véglemezek hiányossága húzódik meg, aminek során a porckorongok bejutnak a csigolyatestekbe, és ott röntgenezéssel jól látható, míg a fájdalom révén érzékelhető csomókat eredményeznek. A csigolyák így ék alakzatban nőnek, és háti görbületet idéznek elő, ami egy rendkívül fájdalmas jelenség, oka pedig gyakran nem tisztázott, de lehet veleszületett rendellenesség, izomprobléma és így tovább.

Szintén egyfajta slágerbetegségnek tekinthető a csigolyák kapcsán az isiász, ami szintén egy rendkívül fájdalmas elváltozás. A gerinc bármelyik szakaszán megjelenhet, de igazán súlyos tüneteket a nyak és az ágyéki szakaszon idézi elő, amikor az artózis során a csigolyák közötti rések beszűkülnek, és nyomni kezdik az idegfonatokat. Ez hatalmas fájdalommal jár együtt, a probléma pedig akuttá válhat, hosszabb távon pedig akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*