A Facebook előnyei és hátrányai

4 346 Megtekintés

Mikor Mark Zuckerberg 2004-ben létrehozta a Facebookot, fogalma sem volt arról, hogy az oldal milyen nagy hatással lesz a világra, és világszerte milyen parázs vitákban fogják majd taglalni az érveket és ellenérveket a Facebook mellett és ellen. Zuckerberg és barátai a Facebookot még a Harvard egyetem fiatal diákjaiként hozták létre, néhány hónap alatt egyre népszerűbbé vált, s mára már több száz millió felhasználója van a világ minden tájáról.

Mivel a Facebook információk, képek és videók megosztására alkalmas, egyre inkább előtérbe kerülnek az adatvédelmi kérdések. Sokan arra hivatkozva, hogy az oldal súlyosan sérti a magánéletet, hevesen támadják a közösségi oldalt. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy mindenki szabadon dönthet arról, csatlakozik-e a Facebook felhasználók népes táborához vagy sem. Így aztán, noha az oldal sértheti a személyiségi jogokat, mindenki saját maga dönt arról, mit oszt meg a többiekkel és mit nem. Fontos tudni, és el kell fogadni, hogy a Facebookra feltöltött adatok nyilvánosak, és mindenki által hozzáférhetők, megtekinthetők.

A Facebookot kedvelők órákon át képesek böngészni mások profiloldalát, míg mások ennek a gondolatától is rosszul vannak. Íme, néhány a Facebook jól ismert előnyei közül.
Tarthatod a kapcsolatot a barátaiddal, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján tartózkodnak éppen.
Folyamatosan tudod a barátaidat, családodat értesíteni mindarról, ami éppen történik veled.
Népszerűsítheted magadat, és az általad végzett munkát.
Hasonló gondolkodású, érdeklődési körű csoportokhoz, közösségekhez kapcsolódhatsz.
Megoszthatod kedvenc zenéid, videóid a barátaiddal.
Különböző játékokon játszhatsz és számos más alkalmazás is a rendelkezésedre áll.

Manapság a legtöbb ember el sem tudná képzelni a mindennapjait „fészbúkozás” nélkül. Egy lájk ide,egy komment oda, képfeltöltés és a többi. Te tudod, hogy a Facebook milyen információkat tárol rólad? Nem véletlenül intik óvatosságra az embert! Számos nem kívánt kéréssel bombázhatnak. A barátaid és a családod mindig tudni fog arról, mikor hol jársz, vagy éppen mi történik veled.A feltöltött képeiddel visszaélhetnek.Előfordulhat, hogy olyan személlyel kötsz barátságot, akinek becstelen szándékai vannak.Nem kívánt visszajelzést kaphatsz a barátaid által postolt minden egyes tevékenységről.Időről időre spam-ekkel és bosszantó reklámokkal bombázhatnak.A barátaid életében történő, jelentéktelen események felesleges dramatizálásának leszel tanúja.Amennyiben nem frissíted rendszeresen az adatvédelmi beállításokat, bárki hozzáférhet az adataidhoz, képeidhez.A barátaid olyan képedet tehetik fel, amiről nem szeretnéd, hogy mások is lássák. Olyan adataid is nyilvánosságra kerülhetnek, melyeket normális esetben nem adnál ki.Rengeteg időt fogsz a Facebook előtt eltölteni, mivel a legtöbb ember számára függőséget okoz. Amint az a fentiekből is kiderül, a Facebook nem más, mint kétélű kard, melynek az előnyei lehetnek a hátrányai is. Mindenesetre a döntés, hogy csatlakozol-e, a Te kezedben van. Még abban az esetben is, ha már tagja vagy a közösségnek, nem árt tudni, hogy nem kell mindig mindent megosztanod a többiekkel. Akárcsak az internet, a Facebook is csak akkor válik zavaróvá, ha engeded, hogy az legyen!


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*