A mosógép és a penész: mit tehetünk ellene?

1 996 Megtekintés

A penészesedés sok otthonban okoz problémát. Ha a feketés foltokról hallunk, akkor rendszerint az elégtelen hőszigetelés és a magas páratartalom jelentette gondok jutnak eszünkbe. Tény pedig, hogy a penészgomba megjelenése akár mosógépünket is veszélyeztetheti. A legnagyobb gond a vízkő és a penész, amely a Varga Antal (legjobbszerviz.com) szerint problémával járhat a mosógépek esetében. Ezek külön-külön sem kellemesek, de együttesen szinte biztos, hogy egy idő után javítási munkálatokat tesznek majd szükségessé.

 

A penészgomba megjelenésének és gyors szaporodásának a meleg és nedves környezet melegágyat jelent. Mivel a mosógép esetében mindét körülmény adott, így nem kell sok hozzá, hogy az üstszáj gumiján fekete foltok jelenjenek meg. Újonnan vásárolt mosógép esetén minden mosás után érdemes ezt a gumit szárazra törölni. Az is nagyon fontos, hogy használat után hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját, ezzel is megelőzve az idő előtti penészesedést. Mit tehetünk akkor, ha elhanyagoltuk a területet és már fekete gombatelepekkel szembesülünk? A Szavo kitűnő márka a penészmentesítés területén, de más fajtát is érdemes kipróbálni.

 

A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy ha a penész már régóta jelen van és szinte „beleette” magát a gumiba, akkor az eltávolítás igencsak problémás lehet. Az üstszáj gumi cseréje ilyenkor megoldást kínál, ám ennek a feladatnak az elvégzését érdemes mindenképp szakemberre bízni. A penészesedésre már csak azért is érdemes odafigyelni, mert rendkívül kellemetlen szagot adhat a ruháknak. Ha csak büdöset tapasztalunk, de penészfoltokat nem látunk, akkor valószínűleg lerakódásokról van szó. Házilagos megoldásként érdemes kipróbálni a trisót, amiből körülbelül két evőkanálnyit célszerű a mosószer adagolóba tenni. Az így lefuttatott program jó eséllyel veszi fel a küzdelmet a kellemetlen szaggal és a különféle lerakódásokkal.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mosógép karbantartására való odafigyeléssel sokat tehetünk annak épsége és gond nélküli működése érdekében. A penészesedés megelőzésével elejét vehetjük a kellemetlen bűznek és persze a fekete penészfoltok korántsem szép látványának. Ha nem boldogulnánk házilag, akkor megéri időben szakemberhez fordulni a javítási, helyreállítási munkálatok érdekében.

 

 


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*