A redőnyválasztás 5 alapszabálya

1 734 Megtekintés

A helyes redőnyválasztás a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen akár újépítésű, akár használt lakáshoz választjuk az árnyékolót, az minden esetben egy hosszabb távú befektetésnek minősül, amit nem érdemes, és nem is szabad elkapkodni. Amint azt a Csancsa Árnyékolástechnikai Kft redőny szekciójában is láthatjuk, alapvetően öt típus közül választhatunk magunknak, amelyek a jól ismert műanyag- és alumínium redőnyök mellett a vakolható tokos redőnyök, a motoros redőnyök és az okos redőnyök lennének.

Redőnytípusok bemutatása

Mivel sokan nem ismerik az egyes redőnytípusok sajátosságait, azonban ez rendkívül lényeges szempontot jelenthet a választásban, az alábbiakban a legfontosabb dolgokra koncentrálva bemutatjuk a fentiekben felsorolt redőnyfajtákat.

Műanyag redőny: korunk legnépszerűbb típusainak tekinthetők, amelyek alacsony áruk mellett nagyon tartósak, egyszerű felépítésűek, és nem igényelnek különösebb karbantartást sem. Egyre gyakrabban jelennek meg régi házak ablakain is, hiszen akár fa nyílászárókra, különösebb bontás nélkül is egyszerűen felszerelhetők, mindezen túl többféle méretben, illetve színben kaphatók.

Alumínium redőny: a műanyag mellett egyre népszerűbbé válnak az alumínium árnyékolók, amelyek sokkal nagyobb tartósságot és magasabb minőséget garantálnak, mindezen túlmenően pedig páratlan biztonságot is. Masszívabb kivitelezésük ellenére utólag egyaránt könnyedén felszerelhetők, és szinte bármilyen színben, illetve méretben kaphatók.

Vakolható tokos redőny: ez a redőnytípus azért nagyon előnyös, mert páratlanul esztétikus megjelenést garantál, hiszen tokjának egy jelentős részét lehetőségünk nyílik a fal vakolatába süllyeszteni, amivel sokkal diszkrétebb megjelenést kapunk. Hátránya, hogy kizárólag új építésű házak, vagy szigeteléssel egybekötött nyílászáró cserék esetén alkalmazható, máskülönben szerelése bontási munkálatokkal járhat.

Motoros redőny: a kényelem legmagasabb szintjét képviseli, hiszen a motorizált redőnyöket lehetőségünk nyílik a beépített motor lévén egy fali kapcsolóval, sőt mi több, akár távirányítóval is működtetni. Sokan azt hiszik, hogy ez a kialakítás nagyon drága, és csak a tehetősek kiváltsága, azonban ez manapság már az egyik legnagyobb tévhit a motoros redőnyök kapcsán.

Okos redőny: az okos redőny a motorizált változatok egyik altípusa, amely a speciális érzékelők révén az előzetes programozással képes automatikusan ellátni az árnyékolás feladatát a tulajdonosok, avagy a környezet igényeinek megfelelően. Példának okáért az esti órákban vagy vihar esetén automatikusan leereszkednek, reggel pedig maguktól kinyílnak, hogy beengedjék az első napsugarakat.

A redőnyválasztás 5 alapszabálya

A redőnyválasztást soha nem szabad elkapkodni, hiszen nem egy-két évre, hanem évtizedekre előre vásárolunk magunknak efféle árnyékolókat, éppen ezért az alábbi szabályokat feltétlenül tartsuk be a döntés előtt:

  1. Mindig illesszük a választást az aktuális körülményekhez! Épülő ház vagy nyílászáró csere esetén így válasszuk a vakolható tokos redőnyt, hiszen sokkal diszkrétebb és ízlésesebb kialakítás érhető el vele, más esetben azonban jobban járunk a külső tokos változatokkal az egyszerűségük miatt!
  2. Legyen szempont a minőség is! Olcsó húsnak híg a leve, és ez tökéletesen igaz a redőnyökre is, legyen szó akár a műanyag, akár az alumínium változatokról. A rossz minőségűek alkatrészei könnyebben hibásodnak, és ezek akár olyan problémák is lehetnek, amelyeket csak teljes cserével lehet orvosolni.
  3. Ne az ár legyen a legfontosabb! Főként a második ponthoz kapcsolódva, ne hagyjuk, hogy csak és kizárólag az legyen a cél, hogy minél olcsóbban jussunk hozzá a termékhez, egy redőny esetében ugyanis érdemes a középkategóriától indítani a keresgélést!
  4. Csak olyan extrákat kérjünk, amit ki is használunk! A motorizált redőnyök és az okosredőnyök nagyszerű újdonságok, sőt rendkívül hatékonyak is, azonban nem biztos, hogy ezeket mindenki tudja kezelni, illetve mindenki megfelelően képes lesz kihasználni. Éppen emiatt egy feltolást gátló szerkezet beépítése gyakran sokkal fontosabb lehet, mint a motorizálás!
  5. Figyeljünk otthonunkra is! Egy redőny színének és típusának kiválasztásában rendkívül fontos, hogy a végeredmény minden tekintetben illeszkedjen otthonunk stílusához, színéhez és kialakításához, de panellakás esetén érdemes figyelembe venni a többi szomszéd választását, illetve a lakókörnyezet sajátosságait is.

 


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*