Adózás a diákmunka után 2015-ben – ezek a jogszabályok

2 895 Megtekintés

Évente több ezer diák dönt úgy a nyári időszakban, hogy munkát vállal. Keresgélhetnek a világhálón, és választhatják az egyéni utat, de legtöbben mégis a diákszövetkezetek mellett szokták letenni a voksot, amelyek gyakran pénztárosi, raktárosi, árufeltöltői, vagy éppen szórólapozási munkákra szokták kiközvetíteni a diákokat. Végzettség függvényében akár irodai munkát is lehet kapni, de ez javarészt inkább a 18 év felettiek esetében számít bevett gyakorlatnak.

Természetesen fontos, hogy diákként is tisztában legyenek az érintettek azzal, milyen jogok illetik meg őket, valamint mely kötelezettségeknek kell mindenképpen eleget tenniük. Amennyiben teljes munkaidőben kerülnek foglalkoztatásra, úgy a mindenkori minimálbérnél nem kereshetnek kevesebbet, ha pedig szakképzettségük szerinti munkakörben foglalkoztatják őket, úgy a garantált bérminimum jár.

Diákmunkásként adóbevallást is kell készíteni, továbbá a Pannonwork iskolaszövetkezet szerint is fontos tisztában lenni azzal, hogy az állandó munkát végző felnőttekhez hasonlóan adófizetési kötelezettség terheli a fiatalokat, így mindazokat a járulékokat meg kell fizetniük, amelyeket bárki másnak is. A jelenlegi szabályok értelmében már akár 15 éves kor feletti diák is végezhet munkát a szülő hozzájárulásával.

A munkavállaláshoz mindenképpen szükség lesz adóazonosító jelre, így ha gyermeke azon gondolkodik, hogy a nyáron munkát vállal, érdemes ezt mihamarabb beszerezni. Ne feledje, a diákként történő munkavégzés nem csak az anyagiak miatt bizonyul hasznos választásnak! Ha belekóstol a fiatal abba, mennyire nehéz jövedelemhez jutni a mindennapokban, talán a tanulmányaira is nagyobb figyelmet fordít majd a jövőben.Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*