Alapjövedelmet adna mindenkinek a Párbeszéd Magyarországért

2 274 Megtekintés

Minden magyar állapolgárnak alapjövedelmet adna a Párbeszéd Magyarországért pártja, a javaslatot terveik szerint további pontosítás után a kormány elé is viszik. A tervezet a most hatályos szociális és adórendszer megreformálása mellett biztosítaná a havi rendszerességgel érkező pénzösszeget.

Az elképzelés szerint a juttatást gyermekeknek huszonötezer, a felnőtteknek ötvenezer, a kismamáknak pedig hetvenötezer forintot jelentene havonat. Ez az összeg elég hihetetlennek tűnik, ha azt vesszük, hogy közel tíz millió a magyar állapolgárok száma jelenleg, tehát megközelítőleg ötszáz milliárd forintos kiadást jelente az államkasszának.

A PM taggyűlése ennek ellenére 90%-os többséggel állt ki a tervezett változtatás mellett 2015. február 14-én.  Szabó Tímea, a párt társelnöke elmondta, hogy az ötlet megvalósíthatóságán még dolgoznak, szakértőik a kövtkező hónapokban kidolgozzák a részleteket. Szerinte Magyarországon a nincstelenség és a kilátástalanság rosszindulatú daganatként burjánzik az emberek között. A politikus úgy látja, az alapjövedelem „az élhető Magyarország ígéretét jelenti”. A vásárlóerő növelésével párhuzamosan gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatások is jelentkeznének, mindezek mellett pedig a szegénységi ráta is a felére csökkenne.

A PM másik elnöke, Karácsony Gergely véleménye szerint az alapjövedelem biztosítható a szociális támogatási rendszer és az adószabályok reformjával, így csökkenne a bürokrácia, és magasabb fokú biztonságot adna a magyar polgároknak. Javaslatuk egyik alappillére, hogy a módosabbak újra több adót fizetnének a visszaállított kétkulcsos személyi jövedelemadó miatt. A javaslat egyelőre nonszensznek tűnik, azonban mint támogatottság növelő intézkedés a szavazók megszerzésére, igencsak jó ötletnek lehet.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*