Az öltözködési etikett szabályai a nyári időszakban

3 062 Megtekintés
öltözködési etikett öltözködési etikett

Egy ideje elég nehéz kisakkozni, hogy vajon mit is vegyen fel az ember reggelente munkába, vagy iskolába menet. Bizony, a változékony időjárás ad nekünk hideget-meleget. A nyárra jellemző hőségből is kaptunk már ízelítőt, elő is kerültek a szandálok, nyári papucsok, lenge nadrágok, kényelmes felsők.

A nyár azonban nem mindenkinek jelenti a lazább munkahelyi öltözetet, hiszen sok olyan munkahely és munkakör van, ahol az elegancia követelmény. Az öltözködési etikettnek pedig vannak írott és íratlan szabályai, melyek áthágása nemcsak kellemetlenséggel járhat például egy állásinterjún, de főállású dolgozóként még a munkahely is veszélybe kerülhet! Természetesen hőgutát senkinek sem kell kapnia, hiszen az öltönyös, kosztümös, kevesebb lazaságot megengedő munkahelyek ügyelnek arra, hogy dolgozóik egészségének védelmébe a szükséges lépéseket megtegyék, míg egy felvételi beszélgetésre, vagy netán vizsgára igyekvőnek csak ideig-óráig kell kiállnia a nem éppen “hűsítő” ruházat okozta nehézségeket.

Az üzleti-irodai életben úgynevezett dress kód segít eligazodni a megfelelő öltözet kiválasztásában. A legszigorúbb dress kód a “business formal”, ennél kicsit engedékenyebb a “business informal”, míg 30 fok felett a “business kreatív look” kód lép életbe. Az lapvető protokoll szerint a férfiaknál sötét öltöny, hosszú ujjú fehér ing, zárt fűzős cipő, nyakkendő az elvárás, nőknél szintén egyszínű, sötét kosztüm, ízléses szoknyahosszal, harisnya minden esetben, valamint magas sarkú zárt cipő. A kiegészítőknek is mindig szolid, visszafogott módon kell bánniuk mind a férfiaknak, mind a nőknek a formális öltözet viselésekor. A felső vezetők erről az összeállításról még hőség idején sem mondhatnak le, illetve tárgyalásra igyekvők sem engedhetnek meg maguknak lazább stílust, csakúgy, mint az állásinterjúra készülők.

A kánikula idején, amikor valaki olyan helyen dolgozik, ahol kötöttek az öltözködés keretei, de nem kell tárgyalnia, nívós ügyfelekkel foglalkoznia, kicsit könnyíthet a meleg okozta nehézségeken a “business kreatív look” szabályai szerint. Ilyenkor előtérbe kerülhetnek a világos színű, nőknél mintás ruhadarabok, lehetőleg könnyedebb anyagból. A férfiaknál a nyakkendő elhagyása sem von maga után ilyenkor rosszalló tekintetet. Természetesen az eleganciára ekkor is ügyelni kell!


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*