Drónok az utcákon: a tömegoszlatás új technológiája

2 534 Megtekintés

Manapság a modern hadiipar egyik legfontosabb elem a drón. Az angol „drone” szóból a magyarba drónként avanzsált harci eszköz pontos megnevezése pilóta nélküli repülőgép. Maga a hadászati robot abban különbözik a robotrepülőgépektől, hogy azokkal ellentétben nem önmaga a fegyver, így használatakor nem semmisül meg, ennek köszönhetően többször használható.

Eddig csak háborús hírekben hallhattunk a drónokról, melyekkel legtöbbször felderítési feladatokat látnak el, azonban taktikai robbanófejek célba juttatására is alkalmasak. Az indiai rendőrség viszont most vásárolt öt harci robotot, melyeket paprikaspray felszerelése után kívánnak bevetni, akár a civil lakosság ellen is. A drónokat valószínűleg az Indiában igen gyakori tömegtüntetések feloszlatásában fogják alkalmazni, így védve az igen kiszolgáltatott helyzetben lévő rendőrök testi épségét.

A pilóta nélküli repülőgépek először Iucknowi városában fognak ügyelni a biztonságra. A kétmilliós városban évente többször is erőszakba fulladnak a tüntetések, melyeket főként a mélyszegénységben élő lakosság sanyarú helyzete generál. Több esetben előfordult már az elmúlt években az is, hogy szexuális bűncselekmények elkövetőin akartak bosszút állni a család tagjai, majd ezekből szinte lázadás alakult ki a helységben.

Yashasvi Yadav, Iucknowi rendőrkapitánya elmondta, hogy a drónok az első tesztüzemeken már túl vannak, az eredmények nagyszerűek lettek. Sikerült megoldani a precíz használatot a zsúfolt terülteken is, így lényegesen könnyebbé válhat a nagy tömegek irányítása. India egyelőre az első olyan ország, ahol fegyverként is bevetik a civil lakosság ellen a drónokat: az Egyesült Államokban és Európában egyelőre még csak megfigyelési feladatokat látnak el.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*