Egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak a webshopokra

1 814 Megtekintés

Azt már a korábbiakban is tapasztalhattuk, hogy a webáruházak üzemeltetőire egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, s a legfrissebb információk szerint különösen így van ez június 13-tól, mikortól is minden uniós tagállam köteles alkalmazni a fogyasztói jogokról szóló uniós irányelv szabályait. Az iWay Kft ügyvezetője szerint azok a webáruházak, melyek eddig is a vásárlói érdekeket tartották szem előtt, különösen sok változtatást nem igényelnek, viszont tény, hogy a vásárlásra, megrendelésre vonatkozó információk javításra szorulnak majd a weboldalakon.

Míg korábban a fogyasztóknak nyolc munkanap állt rendelkezésükre arra, hogy elálljanak a vásárlásról, ma már ez kitolódott 14 napra. A terméket a vásárlónak ez esetben maximum a kézhezvételtől számított 28 napon belül vissza kell juttatnia az eladónak.

A webáruházaknak arról is gondoskodniuk kell, hogy amennyiben a vásárlási szándékot például egy gomb megnyomásával jelezheti a vevő, azt ellássa arra utaló felhívással, hogy ez fizetési kötelezettséget von maga után. Amennyiben a vásárló elállási jogával él, de emelt díjú fuvarozással juttatja vissza a terméket, az eladó kizárólag a normál díj térítésére kötelezhető.

Fontos információ, hogy a webáruházak tulajdonosainak egy hónapjuk van arra, hogy eleget tegyenek az előírásoknak, és a szükséges változtatásokat eszközöljék. Amennyiben ez nem történik meg, minden további nélkül visszavonható minősítésük. Az egységes szabályozás bizonyára még jobban átláthatóvá, és vevőbaráttá alakítja majd a netes kereskedelmet.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*