Érdemes-e termőföldbe fektetni a pénzt?

2 771 Megtekintés

Ha gyorsan akarnánk válaszolni, akkor a válasz egyszerű: nem. De nem azért, mert nem jó biznisz földet venni, hanem mert egész egyszerűen nem fog sikerülni megvásárolni. Hosszú éveken át a termőföldvásárlás jó befektetés volt a pénzünk fialtatására, de akkor még más törvények voltak érvényben.

2014-ben új földforgalmi törvényt fogadott el az Országgyűlés, melynek értelmében már csak „földműves” vásárolhat termőföldet. A vásárlást a helyi földbizottságnak, vagy az agrárgazdasági kamarának jóvá kell hagynia, tehát ők döntenek, hogy mi vehetünk-e földterületet, amely mezőgazdasági termelésre alkalmas. Ezzel a döntéssel a parlament olyan szinten korlátozta a földvásárlás lehetőségét, hogy nagyobb eséllyel fogunk meghalni cápatámadás során, mintsem földhöz jussunk Magyarországon.

Az elemzők szerint a föld nettó nyolc százalék hozamot hoz még a jelenleg igencsak nyomott magyar alapkamat mellett is.  Gondoljunk csak bele, a tulajdonosok a mezőgazdasági vállalkozásoktól 50-70 ezer forintos bérleti díjat is bezsebelhetnek hektáronként, így még az állampapíroknál is magasabb hozamot érnek el. Tovább segíti pénzünk gyarapodását, hogy az öt évnél hosszabb szerződéssel a bérleti díj szja-mentes.

Persze, ha sikerül meggyőznünk a vásárlásról döntést hozó testületet, és bejegyzett őstermelők vagyunk, akkor még mindig érdemes belevágni. Őstermelőként 600 000 forintig teljesen adómentesek vagyunk, még csak adóbevallást sem kell készíteni. Kis ügyeskedéssel 8 millió forintos árbevételig annyira kedvezményes lesz a kistermelői tevékenységünk, hogy negyven százalék költséget igazolva még így is adómentesek lehetünk.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*