Gyerekekkel disznóvágás? Így védje meg magát és őket!

1 156 Megtekintés

 

Ma már családi program a disznóvágás és sokan a gyerekeket is elviszik ezekre az eseményekre. Azonban a gyerekekre nagyon oda kell figyelni, hiszen sokszor rosszkor és rossz helyen játszanak. Nem megfelelő felszereléssel veszélyes is lehet a disznóvágás, ezért fontosak a hatékony munkavédelmi eszközök. Nem csak a gyerekekre, hanem saját magunkra is érdemes vigyázni. Amennyiben mi magunk szervezzük a disznóvágást, érdemes minél előbb beszerezni a szükséges eszközöket.

A disznóvágáshoz szükséges munkavédelmi eszközök közül a lánckesztyűket és a kötényeket is érdemes megemlíteni. A kötény természetesen azért szükséges, hogy a disznóvágás során végzett munka nem szennyezze be ruházatunkat. A hurka és kolbász töltés nem a legtisztább folyamatok közé tartozik, így ekkor mindenképpen viseljünk kötényt. A henteskötény azonban nem csak ezt a célt szolgálja, hiszen védelmi feladatot is ellát attól függően, hogy milyen anyagból készül. A disznóvágás hentes munkálatai során az asztal felülete csúszóssá válhat és a kés bármikor megcsúszhat. Érdemes talán a lánckötényt választani, ha nem csak a ruházatunkra szeretnénk jobban odafigyelni, hanem saját testi épségünkre is.

A másik fontos védelmi eszköz a lánckesztyű, amely teljes mértékben megvédi kezünket attól, hogy elvágjuk. A lánckesztyű viselete erősen ajánlott, ha egész nap csontozókéssel dolgozunk. A kés bármikor megcsúszhat és akár komolyabb sérüléseket is okozhat a kézfejen. Ezeket a baleseteket jobb elkerülni. Természetesen a gyerekeknél ügyelni kell arra, hogy ne lábatlankodjanak, azokon a helyszíneken ahol a disznó feldolgozása folyik. Találjunk ki számukra izgalmas játékokat és egy szülő minden esetben figyeljen és vigyázzon rájuk. Nem szükséges minden felnőttnek részt vennie a húsfeldolgozásában. A kicsiknek tarthatunk egy kis mesélést is, amely szorosan kapcsolódik a disznóvágáshoz, de jó idő esetén a környékre is szervezhetünk nekik lovaskocsikázást, vagy az erdőbe egy kirándulást. Mindenkinek sokkal jobb, ha a disznóvágás egy kellemes élményként marad meg mindenkiben, mint ha egy balesettel kapcsolatos emlék maradnak.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*