Hírek, amelyeket egy szoftver ír

2 370 Megtekintés

Most január 27-én jelent meg az AP hírügynökség lényegre törő, tömör cikke az Apple vállalat üzleti eredményeiről.  A meglehetősen száraz és rövid beszámolót nem nevezhetjük különösebben érdekesnek, egy dolgot leszámítva: a cikk végén, a háttér információk között szerepel, hogy „a hírt az Automated Insights állította elő”. Ebből láthatjuk, 2015-re eljutott odáig a technológiai fejlődés, hogy már a híreket sem emberek, hanem szoftverek állítják elő.

Az AP fél évvel ezelőtt helyezte üzembe ezt az automatizált híríró programot, amely havonta ezer, szoftver által „megírt” hírt közöl felénk. A cég állítása szerint, mivel az alkalmazás jól vizsgázott, a közeljövőben ez a szám jelentősen nőni fog. Az Automated Insights segítségével az újságírók megszabadulnak a favágó munkától. Azonban nem kell félniük a firkászoknak sem, hogy elveszítik az állásukat: elemzések készítésére az AI nem alkalmas, azt továbbra is hús-vér embereknek kell elkészíteniük.

Az Automated Insights jelenleg pénzügyi jelentések megírására specializálódott, ugyanis ezek előállítása kiválóan gépesíthető, meghatározott és szilárd formára épülnek. A szoftver alkalmazásának két legnagyobb előnye, hogy tehermentesíti a kollégákat az unalmas és fárasztó cikkek megírása alól, másrészt így lényegesen gyorsabban publikálhatják a pénzügyi jelentéseket is, mivel a másodperc tört része alatt kész is van az iromány.

További lehetőségek is rejlenek a programban: minden olyan híradáshoz felhasználható lesz, amely számokat, eredményeket és statisztikákat tartalmaz. A szoftvert folyamatosan fejlesztik, egyre több sablon elérhető, egyre kevesebb hibával írja meg a bejegyzéseket. A közeljövőben a sportesemények cikkeinek megírása a cél, ahol csak az eredményeket és a mutatókat akarják közölni az emberekkel.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*