Hogyan illik öltözködnünk a munkahelyen?

2 691 Megtekintés

A legtöbb munkahelyen manapság már nem szabják meg a munkavállalóknak, hogy milyen a kötelező munkahelyi viselet, ám elvárják, hogy minden alkalmazott megfelelő öltözetben jelenjen meg. Természetesen vannak olyan ágazatok, ahol a sötét öltöny, a hölgyek részéről pedig a kosztüm a kötelező viselet, de a többi területen kicsit szabadabban öltözködhetünk. Vannak azonban alapvető szabályok, amelyekről az öltözködés során nem szabad elfelejtkezni. Az első és legfontosabb dolog, hogy felmérjük a munkahelyünk stílusát, komolyságát. Egy lazább stílusú cégnél sokkal nagyobb az öltözködési lehetőség, mint egy konzervatívabb, nagyobb vállalatnál.

Fontos, hogy alkalmazkodjunk a munkatársak stílusához. Ne legyünk hozzájuk képest se túl konzervatívak, se túl lazák, de az adott kereteken belül próbáljuk megőrizni saját stílusunkat is. A munkahelyi öltözködésnél mindig az a cél, hogy felvegyük az adott cég stílusát a saját személyiségünk megtartása mellett.

A túlságosan rikító ruhák és feltűnő ékszerek nem valók a munkahelyre. Vannak bizonyos színek, melyeknek fontos mondanivalójuk van viselőjükről. Hagyományos karrierszínek a piros (agresszív), sötétkék (megbízható), szürke (konzervatív) és fekete (divatos). Ezeket a színeket bátran lehet kombinálni egymással vagy akár a lágyabb színekkel mint a jégkék, lila, rózsaszín és az elefántcsont. A túlságosan harsány színek – mint például a rózsaszín – ellenszenvet, rossz véleményt válthatnak ki a kollégák szemében.

Az ékszereknél fontos, hogy a választott fülbevaló, karkötő vagy nyaklánc ne legyen túl hivalkodó vagy túl sok. Egy-két finom, nőies ékszer sokkal impozánsabb. Örök igazság, hogy a szépség az ápoltságnál kezdődik, nincs ez másképp a munkahelyen sem. Az ápolt körmök, tiszta haj minden munkakörben elvárt. Hölgyeknél fontos, ha nadrágot viselnek, az ne legyen túl hosszú és mindig legyen frissen vasalt. A szoknya ne legyen se túl bő, se túl szűk, számolni kell arra, hogy az egész napos viseletnél kényelmes legyen. Fontos, hogy a blúz mindig jól gombolódjon, semmi esetre se feszüljenek a gombok a melleknél, de legyenek a gombolásnál szétnyílt részek. A blézernek is mindig összegombolhatónak kell lennie. Van néhány ruhadarab amik rossz fényt vethetnek viselőjükre:
Túl szexi: átlátszó csipke, túlságosan rövid szoknya, spagetti pántos felső, teljesen nyitott papucs.
Túl laza: farmer, rövidnadrág, póló.
Túl
hanyag: gyűrött ruha, túl bő póló, tréning ruha.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*