Hogyan üssük el az időt? Tömegközlekedjünk!

1 995 Megtekintés
tömegközlekedés tömegközlekedés

Talán elsőre furcsa programnak hangzik, hogy ismertessük meg gyermekünket a tömegközlekedés eszközeivel, de nagyon jó programot lehet belőle kerekíteni. Kiváltképp, ha úgy szervezzük meg a túrát, hogy valami célt is beleszövünk.

Hazánkban a legjobb terep a tömegközlekedés többféle lehetőségének kipróbálására Budapest. Hogy miért éppen a főváros? Persze buszozni, vonatozni lehet bárhol, és néhány városban a villamos és a trolibusz sem ismeretlen, de metrózni Budapesten lehet. Ha vidékiről szeretnénk nekiindulni a különböző járművek kipróbálásának, akkor elsőnek kiélvezhetjük a vonatozás élményeit. Ha pedig valaki nem rajong a vasúttal való közlekedésért, választhatja a buszozást is, bár gyermekkel együtt kirándulva a vonat több kényelmet és mozgás lehetőséget biztosít.

Ha komolyan gondoljuk, hogy a nap nagy részét tömegközlekedési eszközön töltjük, vagy úgy választottuk ki budapesti kirándulásunk helyszínét, hogy minél többet utazhassunk, akkor jó megoldás a napi jegy megváltása. Előnye, hogy megváltását követően Budapest közigazgatási határain belül szinte minden tömegközlekedési eszköz használatára feljogosít. Előre megváltható, nem kell érvényesíteni, és még azt is megválaszthatja az utazó, hogy mikor kezdjen el ketyegni a 24 órás érvényesség. Ha azt vesszük, hogy egy 10 kilométer megtételére jogosító HÉV menetjegy 250 Ft, vagy a vonaljegy 350 Ft, akkor nem kell nagy matematikai tudomány, hogy kiderüljön, a napijegy elég baráti ajánlat.

Ha a tömegközlekedés szépségei közepette konkrét helyszínt nem szeretnénk meglátogatni a kirándulás részeként, például egy múzeumot, vagy kiállítást, akkor a program tervezése során  érdemes úgy kiválasztani a megállókat, hogy fővárosunk épületeiben, hídjaiban, egyéb látnivalóiban gyönyörködhessünk.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*