Macska az otthonunkban

2 726 Megtekintés

A macska tartóknak van egy hatalmas tábora, aki bár panelban laknak, mégsem tudnak elszakadni kedvencüktől, ezért szoba cicát tartanak .Erre a fajta nevelésre inkább a nemesített fajták alkalmasabbak. Mivel ő nem mehet ki a szabadba, ezért helyet kell biztosítani nekik az ablaknál, mert ráérő idejükben imádnak nézelődni.

Ha megérkezik a kiscica, akkor az első dolog, amit meg kell mutatni neki, az az alom. Bele kell tenni, és lehetőleg megvárni vele, míg elvégzi a dolgát. Ha ez megvan, akkor utána már nem lesz vele probléma, feltéve, ha az alom tisztán van tartva. Pénztárca kérdése, hogy milyen almot veszünk, az olcsóbbak hátránya, hogy sajnos a szag elég átható tud lenni. Ebben az esetben nem elég naponta kitakarítani, ajánlatos szagtalanító port is venni, és még a kényesebb orrúak ekkor is érezni fogják a szagát. A drága almok ennél sokkal jobbak, de ezeket is minden nap takarítani kell, és minden héten cserélni. Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, akkor a macska nem fog belemenni, és az kellemetlen következményekkel járhat a lakásra nézve.

A szoba cicák számára létezik egy kaparófa nevű tárgy, amire vagy rá tudjuk szoktatni, vagy nem. Olyan helyre kell tenni, ahol könnyen eléri, és stabilan rögzíteni kell, ha lehet függőleges állásban, mert számukra ez a természetesebb. Ha semmiképpen sem megy a dolog, akkor ajánlatos a köröm vágása. Ez a gazdinak is jó, és a macskának sem fáj. Fontos, hogy csak kicsit szabad belőle vágni, és csak teljes nyugalmi állapotban próbáljuk meg, mert macskánk nem biztos, hogy rajongani fog az ötletért.

Etetés tekintetében figyelembe kell vennünk, hogy a szobacica sokkal finnyásabb szabadon élő társainál. Kétszer is meggondolja, hogy mit egyen, és hogy mikor. Igényli, hogy állandóan legyen előtte kaja, különben nem hagyja élni a gazdit. Az olcsóbb termékek valahogy mindig hidegen hagyják, de a drágábbakért rajong.  Lakásban tartod, azért a kötelező veszettség elleni oltást ajánlatos beadatni, és a féregtelenítés is nagyon fontos. Ebben az esetben a bolha nyakörv is elegendő, hiszen jóval kevesebb lehetősége van a bolhák összeszedésére, és az öv elriasztja a lehetséges vállalkozókat is. Ajánlatos alvóhelyet készíteni neki, és rendszeresen átpakolni oda, mert ha megszokja, hogy veled alszik az ágyban, akkor egy élet is kevés, hogy erről leszoktasd. Tedd tele a lakást zörgő labdákkal, és műegerekkel, hogy egy kicsit lefoglalja magát és ne unatkozzon. Ha pedig otthon vagy, te is játszhatsz vele, csak a karmolászásról kell leszoktatnod.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*