Május 22-én dönt a Fitch Magyarország adósosztályzatáról

2 362 Megtekintés

A nagy nemzetközi hitelminősítő szervezetek közül a Fitch Ratings idén először vizsgálja a magyar besorolásokat: közleményükben jelezték, hogy a menetrendben Magyaroszág május 22-én, pénteken kerül sorra. A cég éves naptárából az is kiderül, hogy legközelebb november 20-án foglalkoznak majd velünk. A többi hitelminősítő már felülvizsgálta tavasszal hazánkat, a Fitch az utolsó ebben a ciklusban.

A Standard & Poor’s már márciusban egy kategóriával előrébb léptette Magyarországot, így jelenleg a „BB plusz” kategóriába tartozunk a pénzügyi szervezet szerint a magyar államadósság besorolásának tekintetében. A cég viszont a kilátás pozitívra javítása nélkül emelte fel hazánkat egy kategóriával. Ez az eljárás nagyon ritka, hiszen előbb pont a kilátást szokták változtatni, majd csak ezt követi a fokozatlépés. A magyar gazdasági folyamatok azonban indokolták, hogy egy lépést kihagyva, egyből szintet léphessünk.

A Standard & Poor’s cégénél volt egyébként a leggyengébb besorolásunk, a Fitch és a Moody’s már eddig is ebbe a fokozatba sorolta hazánkat. A márciusi döntéssel a S&P csatlakozott a két másik hitelminősítőhöz, tehát jelen pillanatban mindenhol azonos a besorolásunk, egy fokozattal vagyunk elmaradva a befektetésre ajánlott országoktól.

Abban senki nem lehet biztos, hogy a Fitch Ratings szakemberei tovább javítják hazán besorolását, de az esély megvan rá. Minden esetre, május 23-án reggel már biztosat fogunk tudni: a hitelminősítők mindig péntek éjjel, a piacok zárása után hozzák nyilvánosságra döntésüket.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*