Mezőgazdasági gépe van? Ha gumit vesz, ezekre a váltóméretekre figyeljen!

2 374 Megtekintés

A korszerű és hatékony termeléshez ma már nélkülözhetetlenek a minőségi mezőgazdasági gépek – ezek pedig csak akkor fognak rendeltetésszerűen működni, ha jó minőségű és természetesen megfelelő méretű gumiabroncsokat választunk hozzájuk. De mitől lesz jó egy gumiabroncs a gépünkre?

A modern technológiáknak köszönhetően ma már számos típusú és méretű gumiabroncs közül válogathatunk, elsőként persze azt kell számba vennünk, hogy milyen mezőgazdasági gépre keresünk gumit. Mindenképpen érdemes számolni többek között azzal is, hogy milyen felületen kívánjuk használni ezeket, és ennek megfelelően választani – a gumi típusától függően az élettartam szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy a földeken vagy az aszfaltos utakon közlekedünk gyakrabban. Ezután következhet az, hogy milyen méretű mezőgazdasági gumi jöhet számításba – az, hogy mekkora gumiabroncsok jöhetnek szóba, könnyűszerrel kiszámolható egy váltóméret táblázat vagy egy online váltóméret kalkulátor segítségével (egyes változatok már telefonos alkalmazás formájában is elérhetőek).

Mi az a váltóméret?

A váltóméret az eredeti gumiabroncs átmérőjével majdhogynem megegyező méret – a még elfogadható eltérés megközelítőleg a +-2-2,5% különbség. A váltóméret kiszámolása arra szolgál, hogy kiderítsük: milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a felszerelni kívánt gumiknak ahhoz, hogy mezőgazdasági gépünknek megfeleljenek. Azért szükséges pontosan kiszámolni a váltóméretet egyes esetekben, mert egy-két mérettel eltérő gumiabroncsok is jól funkcionálhatnak, különösebb probléma nélkül. Az is előfordulhat azonban, hogy a megadott tűréshatárnál nagyobb az eltérés: ilyenkor szükség lehet akár arra is, hogy nyomtávszélesítő alátéteket szereljünk fel.

Ha mezőgazdasági gépünkön cserére szorul a gumiabroncs, nagyon figyeljünk, hogy mind az átmérőt, mind a gördülési kerületet pontosan ellenőrizzük, ezen kívül figyeljünk a felnik szélességére is. Ezek a jellemzők általában megtalálhatók az abroncsok műszaki adatai között.

Gumiabroncsot vásárolni befektetés, akár mezőgazdasági gépre, akár személyautóra kívánjuk felszerelni – mindig figyeljünk arra, hogy igényeinknek, elvárásainknak megfelelő minőségű abroncsot válasszunk, és természetesen tartsuk szem előtt azt is, hogy ár-érték arányban a lehető legjobb gumiabroncsot kutassuk fel!


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*