Mi is az a papíralapú szerepjáték?

3 259 Megtekintés

Maga a szerepjáték egy olyan társasjáték, ahol a résztvevők szóban mondják el, hogy az általuk megszemélyesített karakterek milyen cselekvéseket hajtanak végre. Általában 3-6 játékosra van tervezve, akikből egy a játékmester: ő alakítja a cselekményt. A szereplők általában egy kalandban vesznek részt, lehet szó akár egy középkori lovagvár elleni ostromról, akár egy idegen bolygón játszódó szövevényes bűncselekmény felderítéséről. A szerepjátékok világa mind különböző, ezért is nyújt állandóan változatos szórakozást a résztvevőknek.

A leghíresebb papíralapú szerepjáték kétségtelenül az Advanced Dungeons & Dragons. Először 1974-ben jelent meg, írója a szerepjátékok atyja, Ernest Gary Gygax volt. Az AD&D ma már a negyedik kiadását éli, és még mindig meghatározó mind az élőben játszható, mind a számítógépes szerepjátékok között. Csodálatos fantasy világában játszódó regények százai jelentek már meg, és jelennek meg a mai napig folyamatosan.

A magyar fantasy szerepjátékok közül a M.A.G.U.S., avagy a Kalandorok Krónikái elnevezésű rpg volt a leghíresebb. Ez az AD&D-n felnőtt magyar játékosok által kidolgozott világ, Ynev ezrével csábította a szórakozni vágyó fantasy-őrülteket. Itt lehetett az ember harcos, tolvaj, fejvadász, boszorkánymester vagy varázsló már akkor is, amikor a számítógépek még nem adták meg ennek lehetőségét, és az egyszerű, mégis mély szabályrendszer felhőtlen szórakozást ígért.

A Shadowrun minden idők egyik legérdekesebb szerepjátéka. A Föld egy alternatív jövőjébe kalauzolja el résztvevőket, egy olyan világba, ahol egyszerre vannak jelen a varázslatok és a sárkányok mellett a mamutcégek és a csúcstechnika. A remekül kidolgozott háttérvilág mellett az apróságokig kidolgozott szabályrendszert (amely olykor már túlontúl bonyolult) találhat benne az érdeklődő


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*