Mikor jár támogatás az albérlethez?

1 134 Megtekintés

Fővárosi munkavállalást tervezel, de a saját ingatlant nem engedheted meg magadnak? Valamelyik budapesti egyetemre jársz, és nehezen tudod megoldani a lakhatást? Az életben számos olyan helyzet adódhat, amikor az albérlet bizonyul a megfelelő választásnak. Jó hír, hogy a lakhatási támogatásnak köszönhetően a munkaügyi központ egy teljes éven keresztül finanszírozza az albérletet a rezsivel együtt. A megoldásnak hála egyszerűbb lehet a pályakezdők elhelyezkedése, és diákként is lehetőség nyílik a takarékoskodásra.

 

S hogy ki igényelheti a támogatást? Tulajdonképpen bárki, így diákok, álláskeresők és pályakezdők is. Ami azonban nagyon fontos, az a támogatás feltételeinek maradéktalan érvényesülése. Minimum hat hónapra megkötött munkaszerződésre van szükség, heti legalább húsz órás munkakörben. Maximum 100 ezer forintos árkategóriában érdemes nézelődni a kiadó albérletek között, ám nem csak az ár a döntő. Kizárólag olyan bérleti szerződés fogadható el, amelyről számlát állít ki a bérbeadó. Itt érkeztünk el egy kritikus ponthoz, ugyanis hazánkban az albérletek jelentős részéről nem készül szerződés.

 

A bérbeadók igyekeznek elkerülni a szerződéssel és így a bejelentéssel kapcsolatos többlet költségeket. Albérlőként viszont így elesnél a lakhatási támogatástól. Szerencsére olyan lakások, amelyek albérlet támogatással is kivehetőek, elérhetőek online, egy csokorba gyűjtve, az Euroline Ingatlan Zrt-nél. Fontos szem előtt tartani azt, hogy a lakóhely és a munkahely között minimum 100 km legyen a távolság, és tömegközlekedéssel minimum öt órát tegyen ki a munkába járás ideje.

 

Talán felesleges is említeni, de kizáró oknak számít, ha az adott városban ingatlannal rendelkezel, vagy a minimálbér háromszáz százalékánál többet keresel. Amennyiben megfelelsz a támogatási feltételeknek, úgy akár másfél éven keresztül is kaphatsz majd támogatást. Az első hat hónapban 100 ezer forint erejéig, a második félévben 60 ezer forintot, majd végül 40 ezer forinttal kevesebbe kerül majd a megélhetésed. A munkaügyi központok kínálta lehetőségnek köszönhetően esélyt kapnak a fővárosi munkavállalásra azok is, akik eddig kifejezetten a távolság és a saját ingatlan hiánya miatt nem mertek hosszú távú budapesti elhelyezkedésben gondolkodni.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*