Milyen eszközök szükségesek a TSMT tornához?

691 Megtekintés

A tanulási-, beilleszkedési-, és magatartászavarok sokkal több gyermeket érintenek napjainkban, mint ahányan valóban eljutnak a megfelelő szakemberhez. Pedig a speciális mozgásfejlesztő csoportok és foglalkozások keretein belül a problémákra megoldás található. Az TSMT torna például kifejezetten a nagy-és finommozgások fejlesztésével érleli az idegrendszert.

A speciális mozgásos feladatokat a szakemberek 9-12 éves korig javasolják. Kifejezetten ajánlott a tréning azoknak a gyermekeknek, akik hiperaktívak, beszédhibával küzdenek, figyelemzavarosak, vagy például beilleszkedési zavar jellemzi őket. A Tervezett Szenzomotoros Tréning során olyan területek mutatnak fejlődést, mint a ritmusérzék vagy például a motoros kreativitás. A résztvevő gyermekeknél irányíthatóvá válik a figyelem, és javítható a térbeli tájékozódás, az érzékelés, észlelés.

Több mozgásfejlesztő eszközzel is végbemehet a TSMT torna, mint például egy labda, egy gurulódeszka, vagy akár egy mászóalagút. Ezek már önmagukban is szórakoztató eszközök a gyermekek számára, s a megfelelő kezekben úgy alakítható a foglalkozás, hogy az a fejlődést is maximálisan szolgálja.

A szakemberek kiemelt hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a szülők is bevonásra kerüljenek, hiszen eredmények hosszú távon csak így érhetőek el. S hogy milyen folyamat előzi meg a tényleges foglalkozásokon való részvételt? A kapcsolatfelvételt követően a szülők elsőként feltehetik kérdéseiket, elmondhatják, milyen problémával küzdenek gyermekük kapcsán. Ezután jön a gyermek mozgásvizsgálata, mely során a terapeuta egy összképet kaphat arról,
milyen az idegrendszeri állapot. A szakember speciálisan az ilyenkor tapasztaltaknak megfelelően javasol terápiás csoportot. Figyelembe eszi az egyéni jellemzőket, a korosztályt és persze a szülők elmondását.

Mozgásterápia kapcsán természetesen nem csak a TSMT torna az egyetlen lehetőség arra, hogy profi intézményben fejlődjön a gyermek. Ayres terápia névre hallgat az a módszer, amely korszerű pszichológiai kutatásokon alapul, és az idegrendszer mozgással történő fejlesztése a célja. Ez a módszer speciális eszközkészletet igényel meg, és játékos formában ad lehetőséget a gyermekek fejlődésére. Érdemes tehát szakemberhez fordulni akkor, ha úgy érezzük, gyermekünk elmarad társaitól fejlettség terén, vagy olyan tüneteket produkál, melyek megnehezítik tanulását, társas kapcsolatainak alakulását.Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*