Mitől válik otthonossá egy gyermekfogászat?

1 856 Megtekintés

A helyes fogápolás és a szájhigiéniára való odafigyelés már gyermekkorban is kiemelt jelentőséggel bír. Mivel azonban a kicsik még hajlamosak elhanyagolni a fogmosást, vagy időbe telik számukra a helyes technika megtanulása, így előfordulhat, hogy már a tejfogak is romlásnak indulnak.  Rendkívül fontos, hogy szülőként odafigyeljünk a gyermek fogápolási szokásainak az alakítására, és szükség esetén felkeressük vele a fogászatot. Sok szülő ennek hallatán azonnal arra gondol, hogy dacos ellenállásba ütközik majd. Ennek hátterében sajnos gyakran éppen az áll, hogy a nem megfelelő klinikát választottuk az első fogorvos látogatás alkalmával.

 

A gyermekek minden információt szivacsként szívnak magukba, és ha valamivel kapcsolatban negatív tapasztalatot szereznek, akkor azt a későbbiekben már igen nehéz megváltoztatni. Kifejezetten így van ez a fogorvosról kialakított kép kapcsán, éppen ezért nagyon fontos, hogy körültekintően válasszunk klinikát és gyermekbarát szakember mellett tegyük le a voksot. A Clinident például játékos módszerekkel tereli el a gyerekek figyelmét, így a legapróbb fogászati beavatkozás sem ébreszt majd a későbbiekben félelmet a gyerkőcben.

 

S hogy miért ilyen fontos a fogápolásra való odafigyelés mert gyermekkorban is?  Sokakban él még manapság is az a tévhit,  miszerint a tejfogak egészsége nem érdemel körültekintő ápolást, hiszen úgyis ki fognak hullani azok.  Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a helytelen fogmosás vagy az egészségtelen táplálkozási szokások miatt szuvas tejfogak ugyanúgy tudnak fájni, mint a maradandó fogak.  Ha elhanyagoljuk a szuvas tejfogak kezelését, azzal a szájban elszaporodnak a baktériumok, ami kifejezetten káros lehet a maradandó fogak kibújásakor is.

 

A megelőzésre gyermekkorban is ügyelni kell.  A szakemberek gyakran tapasztalják, hogy az elhanyagolt szájhigiénia miatt komoly szuvasodások alakulnak ki a gyermekeknél, melyek esetében gyakran már csak a húzás segít. Ha a kicsi első élménye fájdalmas a fogorvosnál, az a későbbiekre is jelentősen rányomhatja bélyegét.  Sok olyan felnőttel találkozni, akik csak a végső esetben fordulnak szakemberhez, s ennek hátterében gyakran éppen a gyermekkorban elszenvedett traumák állnak. Jó hír viszont, hogy felelős szülőként gondolkodva igenis tehetünk azért, hogy gyermekünk ne rettegve tekintsen a fogorvosi látogatásra, hanem egy megszokott, rutinszerű ellenőrzésként, ami saját érdekeit szolgálja.

 


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*