Műtét nélkül is kezelhető a szürkehályog?

308 Megtekintés

A szürkehályog nem egyik napról a másikra alakul ki. Leginkább jellemző tünete a színérzékelés csökkenése, vagyis a világ szinte „elszürkül”, nem véletlen a betegség elnevezése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor embere legszívesebben mindenre csak bekapna egy tablettát, és már menne is tovább a mindennapokban. Sajnos bizonyos állapotok, betegségek esetén ez nem lehetséges.

Csak a műtét segíthet?

 Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista szerint “még mindig vannak olyan betegségek, amelyeket csak műtéti úton lehet helyrehozni. A szürkehályog is ebbe a csoportba sorolható”. Fontos tudni, hogy nemcsak a színek észlelésének csökkenése utalhat szürkehályogra, hanem az is, ha gyenge fényviszonyok között bizonytalanabb az érintettek mozgása, tájékozódása. A műtéttől való félelem gyakran arra sarkallja a pácienseket, hogy halogatják a szakember felkeresését. Tény pedig, hogy a műtét mindössze tíz percet vesz igénybe, és magánellátás keretein belül a hosszas várólista sem állhat a mihamarabbi műtét elébe.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Ha a szemről van szó, akkor különösen érzékeny területet érintünk. A legtöbben már attól rettegnek, hogy valami közelítsen a szemek felé. Fontos tudni, hogy a szürkehályog műtét teljesen fájdalommentes, maximum az erős fény jelenthet kisebb kellemetlenséget, amit a beavatkozás során észlelni lehet. A másik a nyomásérzés és a műtét utáni könnyezés. Ez teljesen természetes folyamat, ugyanis a fényérzékenység a regenerálódási folyamat része.

Érzéstelenítés szemcseppel

Jó hír, hogy a látásban bekövetkezett változást azonnal észlelni lehet, ráadásul a világ visszanyeri színeit. A teljes éleslátáshoz legalább 2-4 hét szükséges. De hogy zajlik a műtét? Lássuk azt a témát, amire a legtöbben kíváncsiak. A korszerű eljárás során egy apró bemetszést ejt a szakember, és ultrahangos eljárással távolítja el a már elszürkült lencsét, majd annak a helyére kerül az egyéni adottságoknak megfelelő műlencse. Az érzéstelenítés szemcseppel valósul meg, tehát még csak injekció sem szükséges a fájdalommentesség eléréséhez. A varratok nélkül gyógyuló, 2 milliméteres bemetszés könnyen gyógyul.

A megfelelő műlencsével korrigálható a rövidlátás, és akár az olvasáshoz lesz többé szükség szemüvegre. A szürkehályog nem fog kiújulni, így ha attól tartanál, hogy a későbbiekben újra műtétre lesz szüksége, akkor érdemes ezt a félelmet elhessegetni. Érdemes belevágni mihamarabb, hiszen a tét az életminőség.Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*