Net az űrből – a siker kapujában a SpaceX

2 708 Megtekintés

A SpaceX nevű cég belátható közelségbe került, hogy az űrből biztosítsa az internetezést a Föld népességének. Jelen pillanatban már az engedélyeztetési eljárás is elindult a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnál, amely most kivizsgálja a cégvezető Elon Musk technológiai eljárását. Az ötlet szerint körülbelül négyezer miniműhold segítségével juttatnák el a szélessávú internetet a Földön bárhová, akár a legeldugottabb pontokra is.

Az ötlet egyébként nem új, a kilencvenes években már Bill Gates is felvetette az űrinternet lehetőségét, ám nem rendelkezett űrvállalattal, illetve közrejátszhatott a fejlesztés akkori elvetésénél is a tetemes, kilenc milliárd dollárra rúgó összköltség is. Egy másik cég, a LightSquared is próbálkozott már az űrből jövő internettel, azonban az eszközeik zavarták a légi forgalmat irányító rendszereket, ezért azt a technológiát nem lehetett megvalósítani.

Kisebb rendszerek ma is működnek már az űrből: az O3b Neworks ma is tizenkét műholdat üzemeltet, melyekkel negyven ügyfelet látnak el szélessávú internettel, többek között a Pápua Új-guineai Műszaki Egyetemet. Magyarországon is van működő űrinternet: a vanNet jelenleg 22Mbit/s sebességgel biztosít szolgáltatás főként nagyvállalatok részére.

A projekt lényege, hogy kifejezetten olcsón tudnák a szolgáltatás biztosítani minden földi ember számára. Persze, ehhez meg kell egyezniük az összes ország kormányával, és alkalmazkodniuk kell a célközösségeknél érvényben lévő szabályozásokhoz. Elon Musk azonban ennél már messzebb tekint: véleménye szerint ötletével lehetőség nyílik a majdani Mars kolóniákon is az internetezésre. Szerinte a program a Föld bolygón csak amolyan pilot, azaz teszt lehetőség, az igazi kihívás a bolygók közötti kommunikációs lehetőség lesz.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*