Nyári és téli gumi különbség – ezért cserélje le!

1 913 Megtekintés

A tavasz be-, és a téligumik leköszöntével ideje kicsit szót ejteni arról, miért is ajánlott évszakváltáskor az abroncsok cseréje. A nyári és téli gumi különbség az autósok számára egyértelműnek tűnhet, mégis évről-évre sokan vannak, akik  nem az évszaknak megfelelő abronccsal gurulnak az utakra. Az erre való odafigyelés nem csak a biztonságos közlekedés, hanem a takarékosság miatt is fontos!

Laikusként elsőre a gumiabroncson megtalálható jelölés, valamint a futófelület mintázata az, ami szembeötlő. A nyári és téli gumi különbség azonban emellett az anyagösszetételben is megmutatkozik. Ahhoz, hogy lágy tudjon maradni a hideg körülmények között is az abroncs, szükséges a benne megtalálható szilika alapanyag.

Míg télen rendkívül fontos a havas, latyakos utakon a tapadás, a megfelelő úttartás, addig mindezekről a tavasztól őszig terjedő időszakban a nyári gumi kisebb bordázata is gondoskodik. Az aquaplaning elleni védelemben nem csak a megfelelő profilmélység játszik szerepet, hanem az is, hogy autósként mindig az évszaknak megfelelő abronccsal közlekedik-e.

A vélemények eltérőek a négyévszakos gumikról, éppen úgy, ahogy a téli gumi nyáron történő használatáról. Balesetveszélyesnek semmiképpen nem mondható, de azon mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e nyáron használni azt, hiszen így előfordulhat, hogy a téli szezont azonnal egy új szett beszerzésével kezdhetjük. Nyáron ugyanis nem csak erőteljes kopásnak van kitéve a téli abroncs, de a fogyasztáson is megmutatkozik az, hogy valójában nem ilyen körülményekre találták ki.Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*