Okos autózás a nyári hőségben

2 356 Megtekintés
árnyékos parkolóhely árnyékos parkolóhely

A várva várt nyár megérkezett, és minden átmenet nélkül a hőmérő higanyszála 30 fok fölé szökött. A tűző napon már elviselhetetlen a napközbeni hőség, de otthon, vagy akár munkában is elfér a hűsítő praktikákat bevetése, hogy túlélhető legyen a napközbeni időszak.

A nyári hőség nem kímél senkit, de nagyon rossz helyzetben leginkább azok vannak, akik autójukba “szorulva” kell, hogy átvészeljenek egy-egy forró nyári napot. Persze jó esetben van klíma a gépjárműben, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezetet ne viselné meg a meleg. A nagy hőségben az ember, akár gyalogos, akár motoros, vagy gépkocsivezető, ingerültebbé, feszültebbé válik. A türelmetlenség oka nem a sietség, hanem egyszerűen az, hogy a szív működése szaporábbá válik, és erősödik tőle a stressz, emellett a vérnyomás csökken, amitől gyengül a koncentráció, lankad a figyelem. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, és nem készítjük fel magunkat a kánikula okozta nehézségekre az utakon, akkor könnyen balesetet okozhatunk, akár életveszélybe is kerülhetünk.

Mire érdemes odafigyelni, ha forró nyári napon autóznunk kell? Először is arra, hogy soha ne hagyjuk sem gyerekünket, se kis kedvencünket a kocsiban. Lehet, hogy úgy gondoljuk, csak egy pillanatra szaladunk el, de tudni kell, hogy a tűző napon álló autóban elérheti a hőmérséklet a 60-70 fokot, sőt az árnyékban is jelentősen megnő a belső tér hőmérséklete, ami a kicsik szervezetét extra mértékben megterheli. Az autóvezetőnek saját magára is fokozottan oda kell figyelnie, elsősorban a folyadékpótlásra, de hosszú úton a monoton vezetés veszélyeire is. Érdemes időnként megállni, kicsit kiszállni az autóból, átmozgatni a végtagokat. Emellett szemünk egészségének megóvása, és a megfelelő látási viszonyok megteremtése érdekében egy jó minőségű UV  védelmet biztosító napszemüveget is hasznos beszerezni a nyár kezdetén.

A klímát is okosan kell használni a nagy hőségben. Fontos, hogy a belső tér ne legyen 8-10 fokkal hűvösebb a kinti levegőnél. A lehúzott ablak melletti vezetés is kellemes, de sokáig nem jó alkalmazni, mert könnyen meg lehet fázni, vagy egy kellemetlen fülgyulladást beszerezni. A jól karbantartott és megfelelően használt klíma mellett sokat segíthet a forróság elviselésében a B oszlop mögötti fóliázás. A parkoló autó szélvédője mögé helyezett fényvisszaverő takarófólia is csökkenti a kocsi belsejének felmelegedését. Ha hosszan kell parkolnunk valahol, lehetőleg olyan helyet keressünk, ahol sokáig árnyékban lesz a gépkocsink. Ha visszatérünk autónkhoz, akkor ne azonnal szálljunk be, nyissuk ki az ajtókat, hagyjuk cserélődni a levegőt, majd lehúzott ablakok mellett kicsit járassuk maximumon a klímát.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*