Szabadságterv: előrelátó gondolkodás

2 575 Megtekintés
szabadságterv szabadságterv

Az idei esős nyár éppen csak elmúlt, a hosszabb lélegzetű szabadságokon is a legtöbb munkavállaló már túl van. Így legtöbben nem azzal foglalkoznak, hogy a következő évben majd miként veszik ki szabadságos napjaikat, hiszen hol van még a január, a február, amikor majd elő kell rukkolni a szabadságtervvel!

Pedig most lenne az ideje annak, hogy mindenki átgondolja, mi is az, amit jövőre véghez kellene vinnie ahhoz, hogy a szabadsága felhőtlenül teljen el. Érdemes tanulni a hibákból, és okosan nekiállni a szabadságok megtervezésének. A friss élmények pont jó löketet tudnak adni ahhoz, hogy kritikus szemmel lássuk, mi az, amit jövőre másként kell majd csinálni.

Van néhány praktikus lépés, amit a szabadságterv készítésénél érdemes lesz majd következő évben figyelembe venni. Így például, amikor a nagy nyári vakációt ütemezzük, gondoljunk arra, hogy ha utazásra szánjunk el magunkat, akkor előtte kell idő a pakoláshoz, készülődéshez, míg a hazatérés után szintén szükség lehet egy-két napra, hogy az ember megszokja a gondolatot, hogy újra munkába kell állnia. Bár a legtöbben úgy ütemezik szabadságukat, hogy nem törnek meg egy hetet, mondván, hogy mire belerázódna az ember a munkába, már vége is a hétnek. A csütörtöki munkakezdés viszont pont jó alkalom arra, hogy egy kicsit belekóstoljunk a hosszabb szabadság után a munkába, és így az nem temet azonnal maga alá bennünket, hiszen két nap után lehet kicsit fújni.

Ahhoz, hogy nyugodt, és a munka gondolatától mentes szabadságot tudjunk magunknak biztosítani, kell az is, hogy a munkahelyünkről úgy jöjjünk el, hogy semmit nem hagytunk félbe. És persze ne kelljen azon agyalni a pihenés utolsó perceiben, hogy mennyi felgyülemlett munka, teendő vár majd ránk. Egy kis előre dolgozással, tervezéssel ez is kiküszöbölhető. Persze érezhetjük úgy, hogy pótolhatatlanok vagyunk, és feladatainkat senki sem tudja igazán jól elvégezni, de kell, hogy legyen valaki, aki ellátja a szükséges teendőket, amíg távol vagyunk. A megfelelő helyettes kiválasztása és betanítása biztosítéka a felhőtlenül eltelő szabadságnak.

 


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*