Szemmel irányított ablaktörlő? Sima ügy, csak egy Jaguar kell hozzá…

2 335 Megtekintés

Amikor zuhogó esőben autózunk, természetesen szükségünk van rá, hogy az ablaktörlő a nekünk megfelelő sebességgel, de lényegében folyamatosan járjon, mivel a biztonságos haladás érdekében muszáj látnunk az előttünk elterülő utat. A hátsó szélvédőn lévő ablaktörlővel azonban már más a helyzet: mivel nem folyamatosan nézünk ki azon az ablakon, így a folyamatos törlés nem szükséges, és azon az üvegen lassabban válnak zavaróvá az esőcseppek.

A Jaguár fejlesztőmérnökei erre a roppant fontos, régóta megoldásra váró problémára kerestek megoldást, hogy dúsgazdag vevőinek ne legyen többet probléma a hátsó szélvédőtörlés. Hosszú hónapokig dolgoztak azon, hogy a szélvédő mindig akkor tisztuljon meg, amikor éppen a mögöttünk haladó forgalmat – vagy akár egy formás hölgyet – figyeljük.

A britek nagykoponyái kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely figyeli az autós fej- és szemmozgását, így amikor az a tükörbe néz, az ablaktörlő automatikusan töröl egyet a hátsó szélvédőn. A nyilatkozatok szerint ez a forradalmi újítás tovább finomítja az amúgy is tökéletes, vagy legalábbis ahhoz közel álló méregdrága luxusautójukat.

Mindenesetre, a hatékonysága erősen megkérdőjelezhető ennek a forradalmi változásokat hozó újításnak. Egyelőre működés közben még nem láthattuk az „okos ablaktörlőt”. Ha viszont jobban belegondolunk, talán jobb és hasznosabb lenne, hogy amikor belenézünk a tükörbe, akkor a hátsó ablak már tiszta legyen, és ne kelljen másodperceket várni, míg a lapát végigvánszorog az üvegen, miközben nekünk már előre kéne néznünk. Összességben remélem, hogy ez az új rendszer kikapcsolható lesz az autón, bár a közeljövőben nem tervezem Jaguarra cserélni a jó öreg Daewoo Lanos-t.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*