Tapintható nyirokcsomók a nyakon? Irány a fül-orr gégészet!

1 737 Megtekintés

A nyirokcsomók a test több területén is jelen vannak. Ezek a lapos, babméretű csomócskák immunsejteket tartalmaznak, és ha a szervezetben bármilyen gyulladás van, akkor közelükben több immunsejt képződik a betegség leküzdése érdekében. További feladatuk az is, hogy a nyirokrendszeren keresztül megszűrjék a nyiroknedvet, ami mindenhol megtalálható a szervezetben a vérereken kívül. Ha a nyirokcsomók megnagyobbodnak, azt akár a beteg maga is észlelheti kitapintással. Az állapot nagyon fájdalmas is lehet, ezért érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni.

 

Ha a mélyebben levő nyirokcsomók duzzadnak meg, akkor azokat CT vizsgálat segítségével lehet feltérképezni. Szövettani vizsgálat céljából akár mintát is lehet venni belőlük. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a nyirokcsomó duzzanata rendszerint egy kísérő tünet, amely elmúlik az alapbetegség kezelésével. A sokak által rettegett rákos megbetegedés esetén a kezelés kissé körülményesebb, de az időben történő felismerés már jó kiindulás lehet a gyógyulás felé. Az Árvai Barta klinika szakemberei azt javasolják az érintetteknek, hogy ha a nyakon tapintható nyirokcsomókat észlelnek, akkor érdemes felkeresni a fül-orr gégészet szakrendelőt.

 

Ugyan nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de nem árt, ha a panaszok jelentkezésekor szakemberhez fordulunk. A torokban levő gombócérzés, a szájszárazság és a gyakori köhögés intő jelek lehetnek arra vonatkozóan, hogy valami nincsen rendben. Ambuláns és fájdalommentes endoszkópos vizsgálattal szinte pár perc alatt fény derülhet arra, ha a nyálkahártya felszínén bármilyen gyanús elváltozás van.

 

S hogy miért éri meg magánklinikát felkeresni annak ellenére is, hogy az ilyen szolgáltatóknál fizetni kell a vizsgálatokért? Nem csak az időtakarékosság, de a nagyobb odafigyelés is gyakran szól a magánorvosok mellett. Az ilyen klinikákon nem kell órákat sorban állni és várakozni arra, hogy egyáltalán a szükséges vizsgálatra sor kerülhessen. Rendszerint az eredmények is gyorsabban megvannak, így megspórolhatunk magunknak egy sor álmatlan éjszakát.

 

Sokan elfelejtik a mindennapi mókuskerékben, hogy a legfontosabbnak az egészségnek kellene lennie. Ne várja meg, míg tüneteket produkál, inkább járjon el rendszeresen szűrővizsgálatokra, s így a betegség kezelésének is időben neki lehet kezdeni.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*