Tudatos nevelés: játékos ismeretszerzés az energiáról

2 167 Megtekintés
energia és tudás energia és tudás

Hogyan óvjuk meg önmagunktól a Földet, hogy unokáink is élvezhessék még az életet? A kérdés már jó ideje létjogosultságot nyert, hiszen az emberiség a romboló technikai vívmányaival akarva-akaratlanul tönkreteszi a természetet, helyi és globális környezeti problémákat okozva. A rombolás, a károkozás legfontosabb ellenszere az életmódbeli változások véghezvitele lenne, vagyis a helyes energiafelhasználás, a fenntarthatóság és ésszerűség nevében. Ahhoz viszont, hogy a változás folyamata elindulhasson, szükséges, hogy már fiatalon, vagyis gyermekkorban megtapasztalható legyen a természet védelmének fontossága.

Ahhoz, hogy környezettudatos nemzedékek nőhessenek fel, szükséges megtalálni annak a módját, hogy érdeklődést felkeltő módon kaphassák meg a gyermekek, a fiatalok azt a tudást, amitől felismerik és elismerik a környezet védelmének jelentőségét, és meglátják saját felelősségüket ebben. A 2008-ban indult EnergiaKaland kitűnő példája annak, hogyan lehet elérni és megnyerni a felnövekvő generációkat az energiatudatosságuk nemes céljának érdekében. Az EnergiaKaland nem más, mint az interneten is elérhető tanulási program, amely az energiával kapcsolatos tudás bővítésére helyezi a hangsúlyt.

Kezdetben az EnergiaKaland az iskolásokat célozta, majd 2012-ben kibővült az EnergiaOvi programmal, amely az olvasni-írni még nem tudó gyermekek számára összeállított játékos tananyag. Az 5-7 évesek számára az interneten az EnergiaKuckó mutatja be, hogy miként élünk együtt az energiával, például az oviban minek a működéséhez kell energia. Továbbá kiterjed arra, hogy mit jelent az energia pazarlása, illetve hogyan kell biztonságosan használni az energiát. Mindezt a tudást játékos formában adja át a program, mert az EnergiaKuckóban Anna és Peti óvodájába barangolva ismerkedhetnek meg a gyerkőcök az előzőekben felsorolt témákkal, valamint memóriajátékot, kakukktojás megtalálóst és párkeresőt is játszhatnak az oldalon.

Az EnergiaKaland további része az Energiaotthon, amely a kisiskolásoknak szól és a kuckóhoz képesti többlet, hogy az energiaforrásokról és az energiafelhasználásról is átad tudást a kicsik számára. Az EnergiaVáros a 7-11 évesek, míg az EnergiaOrszág már a 11-14 év köztieket szólítja meg, és már az alternatív energiákról is tartalmaz információt. Az EnergiaVilág pedig a 14-16 éveseknek “mesél” az éghajlatváltozás okairól, a globális kihívásokról, összességében pedig itt arról szerezhetnek tudást a fiatalok, hogy tetteikkel hogyan is befolyásolják a bolygó “működését”.


Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*