Változik a nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye

2 481 Megtekintés

A többpilléres nyugdíjrendszer elemeként már nem ismeretlen a nyugdíj előtakarékossági számla, ám a befektetési számlával kapcsolatban várható néhány újdonság az idei évtől. Az egyik kiemelt téma a nyugdíjbiztosítás, amely 20%-os adóvisszatérítésre jogosít. A pontos változások és adókedvezmény mértéke a http://nyugdijbiztositas.com/ oldalon olvasható, mindenképpen érdemes tájékozódni róla, hiszen a lehetőség sokak számára kitűnő választásnak bizonyulhat. A nyugdíjcélú befektetési forma nem csak a munkaképes kor utáni évek anyagi biztonságát képes megteremteni, de adómentes jövedelemforrásként szolgálhat a befektetések hozamát illetően.

A számlatulajdonos által befizetett összegnek húsz százaléka jóváírható, ráadásul attól függetlenül, hogy mekkora nettó jövedelemmel rendelkezik. Ez az összeg alapvetően 100 000 forint lehet maximum, de abban az esetben, ha 2020 előtt várható a nyugdíjba vonulás, akkor ez kiteheti a 130 000 forintot is. A megváltozott adójogi szabályozás többek között azt is célozza, hogy az emberek elkezdjenek gondolkodni azon, miként őrizhetik meg a nyugdíjas évek alatt is az addig megszokott életszínvonalat.

Mivel kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításról van szó, és az adókedvezmény is csak a nyugdíj előtakarékossági számlán írható jóvá, így természetes, hogy amennyiben nem nyugdíjként kerül kifizetésre az összegyűjtött összeg, úgy azonnal adókötelessé válik az. S hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A már igénybe vett adókedvezményeket 120 százalékban kell visszafizetni a hatóság felé, sőt, a hozamok is adóköteles jövedelmet jelentenek. Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogy az említett számlán levő összeghez mikor nyúlunk hozzá.Kommentelni itt lehet!

Az email címe nem fog látszódni.


*